داشتن ارتباط عاشقانه سالم یکی از جنبه های سلامت زندگی است. نتایج تحقیقات همواره نشان دهنده ی تاثیرات مثبت ارتباطات اجتماعی بر سلامت روان و جسم هستند. افرادی که روابط سالمی دارند، در کل در سلامت بیشتری به سر می برند، رفتار سالم تری از خود نشان می دهند و درصد مرگ و میر کمتری دارند. برای مثال تحقیقات نشان داده است افرادی که ارتباط عاشقانه سالم را تجربه میکنند، کمتر دچار بیماری های قلبی و عروقی می شوند (1).
لازم است که بدانیم چیزی به عنوان رابطه عاشقانه بی عیب و نقص وجود ندارد. هر ارتباط عاشقانه دارای دو وجه سالم و ناسالم به طور هم زمان است. چیزی که محیط یک رابطه را مثبت میکند این است که هر فرد تشخیص دهد که رابطه نیاز به کار دارد و هر فرد تلاش کند تا رابطه را حفظ کرده و روی مسائل موجود کار کند.
در این مورد می توانید مقاله ی “11حقیقت تلخ درباره ارتباط عاشقانه که افراد دوست ندارند باور کنند” را مطالعه کنید.
عموما مردم در مورد نحوه ی تشخیص یک رابطه ی ناسالم صحبت می کنند، اما بسیار کمتر در ارتباط با نکاتی که یک ارتباط عاشقانه سالم را تشکیل می دهد گفت و گو می کنند.
روان نیوش را در اینستاگرام دنبال کنید.
بدین منظور ابتدا باید سوال هایی از خود بپرسید:
باید در نظر داشته باشید که نیازهای هر فرد، متفاوت از دیگران است. به عنوان مثال برخی از افراد نیاز بیشتری به محبت دارند و برخی نیاز کمتر. چیزی که مهم است این است که در یک ارتباط عاشقانه سالم هر فرد قادر است همه ی نیازهایش را برآورده کند.
اگرچه هر رابطه ویژگی های خاص خود را دارد، اما در کل مشخصاتی وجود دارند که ارتباط عاشقانه سالم را از رابطه ناسالم متمایز می کند.
اعتماد داشتن به طرف مقابل از کلیدی ترین مشخصات ارتباط عاشقانه سالم است. طبق تحقیقات توانایی اعتماد در شما در کل به نحوه ی تعلق شما بستگی دارد (2). همواره اولین روابطی که در زندگی تجربه می کنید، روی توقعات شما از روابط آینده تاثیرگذار هستند. اگر اولین روابط شما امن، پایدار و همراه با اعتماد بوده اند، احتمال بیشتری وجود دارد که شما به شریط عاطفی آینده تان اعتماد کنید. اما اگر اولین روابط عاشقانه شما ناپایدار و غیر قابل اعتماد بوده اند، احتمالا شما نیاز به کار کردن روی نحوه ی اعتماد خود دارید تا بتوانید وارد رابطه عاشقانه بعدی شوید.
اعتماد بر اساس نحوه ی برخورد دو نفر با یک دیگر نیز شکل می گیرد. زمانی که شما ببینید شریک عاطفی تان با شما به خوبی برخورد می کند، قابل اعتماد است و زمانی که به او نیاز دارید برای کمک به شما حاضر است، به احتمال زیاد اعتماد شما قوی تر خواهد شد.
ساختن اعتماد در روابط عاشقانه نیاز به خود افشایی متقابل دارد. این که در مورد درونیات خود با شریک عاطفی تان صحبت کنید. با گذشت زمان، موقعیت های بیشتری برای سنجش و ارزیابی اعتماد ایجاد خواهد شد. با بیشتر شدن اعتماد، رابطه عاشقانه محیطی امن و راحتی برای دو طرف خواهد شد. اگر در رابطه عاشقانه این احساس را دارید که نیاز به پنهان کاری برخی مسائل از شریک عاطفی تان وجود دارد، بدانید که آن اعتماد لازم بین شما وجود ندارد.
اگر در رابطه با مسائل و مشکلات مربوط به اعتماد نیاز به مشاوره دارید با ما تماس بگیرید.
در ارتباط عاشقانه سالم شما این احساس را دارید که می توانید آزادانه و بی نقاب خود واقعیتان باشید. زوج ها معمولا سطوح مختلفی از خود افشایی و بی نقابی دارند، اما در کل در یک ارتباط عاشقانه سالم شما نباید احساس کنید که نیاز است بخشی از وجودتان را مخفی کنید و یا صرفا برای خوش آمد طرف مقابل خودتان را تغییر دهید. صداقت و بی نقابی در رابطه عاشقانه نه تنها به شما کمک میکند به یک دیگر نزدیک تر شوید، بلکه به قوی تر شدن اعتماد بین تان نیز کمک خواهد کرد.
خود افشایی به معنی این است که شما چقدر حاضر هستید تا در مورد شخصیت و درونیات تان با دیگران صحبت کنید. در ابتدای رابطه ممکن است شما فاصله را حفظ کرده و با احتیاط در مورد خودتان صحبت کنید. با گذشت زمان، با بیشتر شدن صمیمیت بین طرفین رابطه، افراد شروع میکنند به صحبت بیشتر در مورد خودشان، افکارشان، ایده هایشان، باورهایشان، علایقشان و خاطراتشان.
به خاطر داشته باشید که این خود افشایی اصلا به این معنا نیست که شما باید در مورد همه ی موارد با شریک زندگی تان صحبت کنید. هر فرد به مرز و حریم خصوصی خود نیاز دارد. نکته ی مهم این است که هر فرد در رابطه عاشقانه احساس راحتی و امنیت داشته باشد و بتواند در مورد آرزوها، ترس ها و احساساتش صحبت کند. زوج های سالم نیاز ندارند که همواره با هم باشند یا همه چیز را با هم در میان بگذارند.
اگرچه گاهی تفاوت دیدگاه ها در این مورد که چه میزان صداقت در رابطه نیاز است، ممکن است مسئله ایجاد کند، خوشبختانه تحقیقات نشان می دهند که وقتی فردی از میزان مرز گذاری شریک عاطفی اش راضی نیست، عموما آن نارضایتی را با فرد مقابل در میان می گذارد (3). این مثال خوبی است در مورد این که صحبت در مورد مسائل به صورت صادقانه چقدر می تواند روی تقویت رابطه عاشقانه تاثیرگذار باشد.
زمانی که شریک عاطفی شما خواسته ها و نیازهایی متفاوت از شما دارد، مهم است که چگونه با حفظ مرزها و باورهای خود راهی برای توافق پیدا کنید. داشتن مرز به معنای پنهان کاری نیست، بلکه نشانگر این است که هر فرد نیازها و توقعات خاص خودش را دارد.
داشتن مرز سالم در رابطه عاشقانه، به شما این اجازه را می دهد که کارهایی را که دوست دارید انجام دهید، مثل بیرون رفتن با دوستان و نگه داشتن حریم شخصی، در عین حال که همچنان مهم ترین مسائل را با شریک عاطفی خود در میان می گذارید.
فردی که در رابطه عاشقانه توقعات ناسالمی در مورد بی مرز بودن و صداقت دارد، ممکن است بخواهد ریزترین جزئیات طرف مقابل مثل این که الان دقیقا کجا است و دقیقا چه کار می کند را بداند، یا می خواهد روابط عادی شما با دیگران را محدود کند، یا دسترسی به حساب کاربری شخصی شما در شبکه های اجتماعی را داشته باشد، باید بدانید که چنین توقعاتی می توانند ناسالم باشند.
به مقاله ی “آیا شما یک تخریب کننده رابطه عاطفی هستید؟” مراجعه کنید.
در رابطه عاشقانه سالم هر دو طرف برای هم احترام قائل هستند. آنها یک دیگر را تحقیر و کوچک نمی کنند، در مقابل از هم حمایت کرده و فضای امنی برای یک دیگر فراهم می کنند.
راه های مختلفی برای احترام گذاشتن به شریک عاطفی وجود دارد:
ارتباط عاشقانه سالم با علاقه و محبت تعریف می شود. تحقیقات نشان می دهند که اشتیاق آتشین ابتدای رابطه با گذر زمان کمتر می شود (4). اما این اصلا به این معنا نیست که نیاز به محبت و عاطفه کم می شود.
عشق آتشین معمولا ابتدای رابطه خود را نشان می دهد و به صورت اشتیاق شدید، احساسات قوی و نیاز به نزدیک بودن شناخته می شود. این عشق آتشین نهایتا به عشق و علاقه ی دلسوزانه تبدیل می شود و با نشانه هایی از قبیل محبت، صمیمیت، اعتماد و تعهد همراه است. افراد در ارتباط عاشقانه سالم زمانی که احساسات شدید اولیه نهایتا به سطح عادی رسیدند، قادر خواهند بود که به صمیمیت عمیق برسند و رابطه را رشد دهند.
البته لازم به ذکر است که نیازهای جسمانی هر فرد متفاوت است. هیچ چیزی به عنوان میزان صمیمیت و محبت “درست” وجود ندارد. کلید ارتباط عاشقانه سالم این است که هر دو نفر از میزان صمیمیت و محبت موجود راضی باشند. یک ارتباط عاشقانه سالم با ابراز علاقه و محبتی اصیل به روش های گوناگون نسبت به یک دیگر شناخته می شود.
یکی از نشانه های ارتباط عاشقانه سالم و با دوام، داشتن مهارت خوب ارتباط برقرار کردن است. این مسئله برای روابط دوستی نیز صادق است.طبق تحقیقات، نوع ارتباط برقرار کردن زوجین در پیش بینی با دوام بودن ازدواج، حتی از استرس، تعهد و شخصیت مهم تر است (5).ممکن است تصور شود بهترین روابط آن هایی هستند که هیچ مشکل و جدلی ندارند، اما الزاما این طور نیست. دانستن این که چگونه بحث کنید و اختلاف نظر ها را به صورت موثر حل کنید، بسیار مهمتر از این است که از بحث اجتناب کنید تا آرامش بین شما و شریک رابطه تان حفظ شود.
گاها یک کشمکش در رابطه عاطفی، میتواند موقعیتی برای تقویت نوع ارتباط برقرار کردن بین طرفین باشد. طبق تحقیقات زمانی که مشکلات اساسی محور بحث قرار می گیرند، کشمکش ها می توانند برای رابطه سودمند باشند، چرا که باعث می شوند طرفین رابطه تصمیم به تغییرات موثر برای آینده بگیرند.
از نشانه های ارتباط عاشقانه سالم این است که وقتی جدل بالا بگیرد، افراد به شخصیت یک دیگر حمله نمی کنند. در عوض احترام هم را حفظ کرده و با شریک شان در هنگام بحث در مورد افکار و احساسات هم دلی می کنند و به دنبال راه حل هستند.
دوطرفه بودن و هم دلی متقابل از نشانه های ارتباط عاشقانه سالم و با دوام هستند. در این نوع روابط افراد برای هر کاری که در حق یارشان کردند، امتیاز جمع نمی کنند و از طرفی برای کارهایی که در حقشان شده احساس مدیون بودن هم ندارند. هر دو نفر برای هم کارهایی انجام می دهند صرفا به این علت که دوست دارند.
البته در نظر داشته باشید که این به آن معنا نیست که همیشه بده بستان در رابطه ۱۰۰٪ برابر است. در زمان هایی ممکن است یک طرف رابطه نیاز به کمک و حمایت بیشتری داشته باشد. در موارد دیگر ممکن است یک نفر نقش حامی را قبول کند. این نوع عدم توازن کاملا مورد قبول و طبیعی است. هدف این است که هر دو نفر در نهایت میزان حمایتی که لازم دارند را از طرف مقابل بگیرند.
مقاله ی “چرا ما جذب افرادی با ویژگی های شخصیتی متضاد با خومان می شویم؟” را مطالعه کنید.
روان نیوش را در اینستاگرام دنبال کنید.
منابع اصلی:
منبع:
https://www.verywellmind.com/all-about-healthy-relationship-4774802
2 Comments
به نظر من اگر رابطه عاشقانه باشه بعد از مدتی خیلی چیزها بهبود پیدا میکنه. آدم باید شجاعت تغییر رفتارشو داشته باشه. اما خیلی از دوستانم به من میگن که اشتباه میکنم.
قسمت اعتماد متقابل خوب بود